Historia

Historia 

Rok 1997, wynajęty mały kontener samochodowy przy ulicy Waryńskiego 41 w Suwałkach….Tak zaczyna się historia powstania PHU ”PIKO”. Początki nie były łatwe. Ale rok później w części budynku Szkoły Podstawowej w Raczkach udało się otworzyć sklep ogólnospożywczy. Odpowiadając na zapotrzebowanie rynku systematycznie wzbogacaliśmy ofertę i nawiązywaliśmy współpracę z kolejnymi dostawcami.

Nasze doświadczenie i znajomość rynku zaowocowały dostosowaniem oferty produktowej do wymagań klientów nie tylko rynku lokalnego, ale również odbiorców z Litwy.

Niespełna cztery lata od powstania, Hurtownia „PIKO ma już własne pomieszczenia oraz  3 samochody dostawcze przystosowane do transportu wędlin, świeżego mięsa i drobiu.

PHU „PIKO”  stawia na rozwój dlatego każdego roku staramy się modernizować nasze budynki oraz inwestować w podnoszenie kwalifikacji naszych pracowników.

W 2008 roku powiększyliśmy sklep w Raczkach z 60 m2 do 300 m2 powierzchni handlowej. 

W tym samym roku, w rankingu „TOP BIZNES” Suwalskich Przedsiębiorców, PHU „PIKO” zajęło I-sze miejsce w rankingu firm małych, w kategorii przychód netto. W roku 2009 firma „PIKO” miała zaszczyt znaleźć się w Złotej Setce Firm Podlasia.

Nasze działania zostały zauważone przez władze miasta Suwałk. Zostaliśmy wyróżnieni prestiżową nagrodą „Włócznia Jaćwingów 2011”, za dynamiczny rozwój firmy, stworzenie nowych miejsc pracy, a także za aktywne wspieranie suwalskiego sportu i kultury, w kategorii działania gospodarcze. 

Od początku działalności dokładamy wszelkich starań organizacyjnych, logistycznych, profesjonalnej obsługi handlowej rynku aby zapewnić Państwu usługi na najwyższym poziomie. 

Pod koniec 2017 roku na terenie Suwalskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej został otwarty Zakład Rozbioru Drobiu Piko Bis. Zakupiony surowiec, który trafi do zakładu jest porcjowany zgodnie z oczekiwaniami naszych klientów. Pracę znalazło tu około 20 osób, a świeży drób trafia do lokalnych odbiorców oraz klientów z Litwy, Łotwy i Estonii.